Eindinspectie van de woning: wat is het en waar moet je op letten? - Makelaar in Amsterdam

Eindinspectie van de woning: wat is het en waar moet je op letten?

eindinspectie woning

Bij een eindinspectie van de woning kijk je of alles nog goed is voordat je het huis echt koopt. Je doet dit vlak voor de overdracht. Meestal is de verkoper en makelaar aanwezig. Als je zelf een aankoopmakelaar hebt, zal hij/zij samen met jou de inspectie verrichten. Je mag verwachten dat de woning schoon en leeg is. Kijk ook of er geen dingen kapot zijn gegaan na de koop.

Aandachtspunten bij de eindinspectie

Let goed op of alle spullen die bij het huis horen er nog zijn. Pak hierbij de lijst van zaken die vaak aangehecht is aan de koopovereenkomst.
Je moet ook letten op de afspraken in de koopakte. Check of alles wat je hebt afgesproken er is. Werkt het licht? Doen de kranen het? Dit is het moment om dingen te vinden die niet kloppen.

Als je iets vindt, kun je dat nog zeggen voordat je de leveringsakte tekent bij het notariskantoor.

Controle van meterstanden

Op de datum van levering is het belangrijk om de meterstanden op de schrijven (ook bij slimme meters). Met deze meterstanden kan de verkoper zich afmelden en kan jij een nieuwe energiecontract afsluiten (of je oude contract meenemen).

Werking van apparaten en voorzieningen

Bij de eindinspectie van de woning is het belangrijk om de werking van alle apparaten en voorzieningen te controleren. Controleer of de verwarming, airconditioning, ventilatie, elektrische apparaten en sanitair goed functioneren.

Let ook op eventuele lekkages, verstoppingen of vreemde geluiden. Vergeet niet om de aanwezigheid en werking van rookmelders, alarmsystemen en eventuele andere veiligheidsvoorzieningen te controleren.

Het is essentieel om deze zaken te controleren om onaangename verrassingen na de levering van de woning te voorkomen.

Overige punten om op te letten

Bij de eindinspectie van de woning, is het belangrijk om ook te letten op mogelijke gebreken aan de buitenkant van het huis, zoals scheuren in muren, beschadigingen aan het dak, of problemen met de gevel.

Veelgestelde Vragen

  1. Wat is een inspectie van de woning voor levering?

Een inspectie van de woning voor de levering is een controle die je doet voordat je een huis koopt. Zo kun je kijken of er gebreken aan de woning zijn.

  1. Waarom moet ik een checklist gebruiken bij de woninginspectie?

Gebruik een checklist om niets over te slaan bij het onderzoeken van het huis. Zo zorg je ervoor dat je alles goed bekijkt.

  1. Is de eindinspectie hetzelfde als een bouwkundige keuring?

Nee, een bouwkundige keuring is een onderzoek die je laat uitvoeren door een bouwkundige meestal voordat je de woning gaat kopen.

  1. Wat moet ik doen als ik gebreken aan de woning vind?

Als je gebreken aan het huis vindt, praat dan met de verkoper om te zien hoe jullie dit kunnen oplossen voordat je het huis echt koopt. Mocht je er onderling niet uitkomen, dan kan je de notaris om advies vragen.

Blijf op de hoogte

Wil je op hoogte blijven van het laatste nieuws van de Amsterdamse woningmarkt, handige tips en tricks én het nieuwe aanbod? Vul dan je gegevens in.

Neem contact met ons op

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken, neem dan contact met ons op. Wil je graag op de hoogte zijn van het laatste nieuws, stuur ons dan je gegevens!

  • Door gebruik te maken van het contactformulier ga je akkoord met de verwerking van je persoonsgegevens volgens onze privacyverklaring
Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp