De voordelen van een huis kopen versus huren - Makelaar in Amsterdam

De voordelen van een huis kopen versus huren

Een huizenmarkt die al jarenlang aan stijgende prijzen onderhevig is, was voor veel mensen aantrekkelijk om in te stappen. Maar nu de prijzen stabiliseren en soms zelfs al iets dalen, krijgen wij bij Makelaar in Amsterdam steeds vaker vragen over het kopen van een huis. Is een huis kopen op dit moment wel zo
verstandig? Is het huren van een woning duurder dan kopen? Wat zijn precies de voordelen van een huis kopen versus huren? Op al deze vragen lees je de antwoorden in dit artikel. Je vragen aan mij als makelaar stellen kan natuurlijk ook. Graag stel ik mezelf in de volgende alinea aan je voor.

Makelaar in Amsterdam: Micha van den Bergh Aangenaam kennis maken, mijn naam is Micha van den Bergh en ik ben Makelaar in Amsterdam. Voor we in
de voordelen van een huis kopen versus huren duiken, stel ik mezelf voor. Zo heb je een beeld van mijn deskundigheid op dit gebied. Ik help mensen bij de aankoop, verkoop, huur en verhuur van een woning in Amsterdam. Ik heb bewust gekozen voor een specialisatie op locatie en wil jou daarom ook aanraden een makelaar te zoeken voor aankoop of verkoop die gespecialiseerd is. Contact opnemen voor algemene vragen mag natuurlijk altijd, maar ik richt mij met m’n werkzaamheden volledig op Amsterdam en de nabije regio: Makelaar Amsterdam West, Makelaar Amsterdam Zuid, Makelaar Amsterdam Oost, Makelaar Amsterdam Centrum, Makelaar Amsterdam Noord en Makelaar Amsterdam Zuidoost. Op Funda beoordelen mijn klanten
mij met een 9 gemiddeld: “De makelaar in Amsterdam met duidelijke afspraken en altijd een vaste prijs”.

De voordelen van een huis kopen versus huren
Je weet nu wie ik ben en wat mijn specialisatie is. Ik ga nu antwoord geven op de vraag: Wat zijn de voordelen van een huis kopen versus huren? Ik doe dit op basis van een aantal scenario’s, want de voor- en nadelen hangen helemaal af van jouw specifieke situatie. Het is vooraf wel handig om te weten dat een huis kopen en huren tegelijk mogelijk is, mits je op hetzelfde adres woont.

Is het goedkoper om te huren of te kopen?
Wanneer je kortstondig ergens wilt wonen, is huren altijd goedkoper dan kopen. Bij een woning kopen zijn er namelijk allerlei bijkomende kosten. Als een van de weinige makelaars hanteer ik vaste prijzen, dus geen ontransparante courtage percentages of onverwachte kosten. Bekijk de actuele prijzen voor een
verkoopmakelaar in Amsterdam en de kosten van een aankoopmakelaar in Amsterdam. Naast deze kosten krijg je bij een woning te maken met kosten voor financiering, taxatie, notaris, overdrachtsbelasting en meer.

Een stukje vermogen opbouwen via een eigen huis gaat alleen op als je het huis langer bezit of in een woningmarkt koopt waarin de prijzen stijgen. Over het algemeen is huren goedkoper voor kortere periodes en is kopen goedkoper wanneer je het huis koopt voor de lange termijn.

Wat zijn de voordelen van een huis kopen?
De voordelen van een huis kopen versus huren gaan op wanneer je langer in de woning gaat wonen. De bijkomende kosten voor een woning kopen zitten al snel rond de 10.000 euro. Hoe duurder het huis, hoe hoger deze kosten in de regel zullen zijn. Wanneer je 10 jaar in een woning woont, zijn deze kosten relatief veel lager dan dat je na twee jaar naar een volgende woning wilt verhuizen. De bijkomende kosten zijn niet mee te financieren met de hypotheek en die heb je dus als spaargeld of aanvullende lening nodig. Wat is goedkoper huren of kopen? Het hangt van je situatie af. Wil je verder praten over dit onderwerp? Neem dan gerust telefonisch contact op.

Financiële voordelen huis kopen
Financieel heb je voordeel aan een huis kopen wanneer de woningwaardes stijgen. Je huis wordt meer waard en dit geld ontvang je bij verkoop. Andersom kan dit een nadeel zijn. Want dalen de woningprijzen dan komt je huis spreekwoordelijk onder water te staan. Zou je op dat moment de woning verkopen dan houd je een restschuld over. Wanneer is een goed moment om een huis te kopen? Over wat de woningmarkt in 2023,2024 en 2025 doet, doen economen voorspellingen, maar wat de woningmarkt over 10 jaar doet, is vaak koffiedik kijken.

Wat is het voordeel van een huis huren ten opzichte van kopen?
Financieel reken je de voordelen van een huis kopen versus huren uit door de aanschafprijs en een mogelijke stijging of daling van de woningwaarde te berekenen. In een positief scenario kun je met je huis vermogen opgebouwd hebben dat je op het moment van verkoop kunt verzilveren. Om je voor te bereiden op een positief of negatief scenario kun je een berekening maken. Stel een huis van 400.000 euro wordt 10% meer of minder waard, dan levert dit je 40.000 euro op, of kost het je dit bedrag. Laten we zeggen dat alle bijkomende kosten van dit pand kopen 15.000 euro bedroegen. Je hebt dan bij verkoop zo’n 25.000 euro winst of bij een 10% daling van de prijs 55.000 verlies. De daadwerkelijke berekening is uiteraard een stuk complexer.

De voordelen van een huis kopen versus huren: maandelijkse kosten
De voordelen van een huis kopen versus huren gaan verder dan de stijging of daling van de verkoopprijs. Wanneer je huurt, voelt het alsof je geld in een bodemloze put gooit. Wanneer je koopt, verdwijnt alleen de rente; de aflossing gaat in het pand zitten. Voor een goede vergelijking tussen huren en kopen, bereken je het prijsverschil tussen de renteaflossing per maand en wat huren per maand zou kosten. Houd rekening met eventuele hypotheekrente aftrek van je woning. Dit verschil in kosten kun je verder verrekenen in je voordelen van een huis kopen versus huren. Besef je wel dat dit slechts één voorbeeld is. Ik geef graag eerlijk en transparant advies, neem daarom nu contact op en laat je goed voorlichten.

Andere voordelen huis kopen
Is het huren van een woning duurder dan kopen? We hopen dat je het verschil tussen huren of kopen 2022 -2023 nu beter begrijpt. De voordelen van kopen zijn echter breder, want je kunt je eigen huis verbouwen zodat je precies kunt wonen zoals jij wilt. Ook kun je daarmee waarde toevoegen, alhoewel de toegevoegde waarde vaak minder is dan de verbouwingskosten. Wanneer je een leven lang in een woning wilt wonen, kun je een groot financieel voordeel genieten op het moment dat je woning verkoopt wanneer het huis volledig is afbetaald.

Conclusie
Het idee dat de voordelen kopen altijd financieel de voordelen van huren overtreffen is dus niet in alle gevallen waar. In bepaalde gevallen kan huren een slimmere oplossing zijn. Het is raadzaam om advies in te winnen bij de beste verhuurmakelaar Amsterdam. Zeker voor een huis kopen of huren op oudere leeftijd of wanneer je weet dat je tijdelijk ergens woont. Ben je nu in de markt voor een woning of appartement huren of kopen? Klik hier en neem contact met mij op. Ik bespreek je wensen graag in een persoonlijk gesprek.

Blijf op de hoogte

Wil je op hoogte blijven van het laatste nieuws van de Amsterdamse woningmarkt, handige tips en tricks én het nieuwe aanbod? Vul dan je gegevens in.

Neem contact met ons op

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken, neem dan contact met ons op. Wil je graag op de hoogte zijn van het laatste nieuws, stuur ons dan je gegevens!

  • Door gebruik te maken van het contactformulier ga je akkoord met de verwerking van je persoonsgegevens volgens onze privacyverklaring
Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp