Wijzigingen In 2024 - Makelaar in Amsterdam

Wijzigingen In 2024

Het nieuwe jaar is begonnen en altijd zijn er kleine of grote wijzingen waar je rekening mee moet houden bij het kopen van een woning. We hebben de belangrijkste wijzigen overzichtelijk op een rijtje gezet voor je.

Implementatie van de Omgevingswet

De Omgevingswet brengt een grote verandering in hoe Nederland omgaat met zijn leefomgeving. Vanaf 2024 vervangt deze wet een lappendeken van regels en vergunningen die nu nog onze ruimtelijke ordening bepalen.

Het belooft een soepeler proces voor projectontwikkeling, met meer ruimte voor lokale besluitvorming. Burgers en bedrijven krijgen duidelijkheid door één loket voor omgevingszaken.

Deze nieuwe wet gaat niet alleen over bouwen en wonen maar raakt ook thema’s als waterbeheer, milieu, natuur en landschapsbescherming. Het samenvoegen van 26 bestaande wetten tot één omvattende wet zorgt ervoor dat plannen sneller beoordeeld kunnen worden.

Ook belangrijk: de Omgevingswet streeft naar een betere bescherming van het milieu en bevordert duurzame ontwikkelingen, zodat toekomstige generaties een gezonde en veilige omgeving erven.

Omgevingswet en de geconsolideerde wetgeving

De Omgevingswet gaat een revolutie teweegbrengen door een breed scala aan bestaande regelgevingen te bundelen, waardoor het juridische landschap rond ruimtelijke projecten en milieu aanzienlijk vereenvoudigd wordt.

Dit alles zal van invloed zijn op zowel burgers als bedrijven, met als doel een meer samenhangende benadering van de fysieke leefomgeving.

26 wetten zullen worden opgenomen in de Omgevingswet

In 2024 zal de Omgevingswet een grote verandering in onze wetgeving zijn. Het bundelt en moderniseert tal van wettelijke kaders die onze fysieke leefomgeving raken.

  • Milieuwetgeving wordt vereenvoudigd door meerdere milieuwetten samen te voegen. Dit maakt het makkelijker om milieugerelateerde zaken te reguleren.
  • Bouwwetgeving krijgt een update, waardoor bouwprojecten sneller en efficiënter kunnen starten.
  • Natuurbehoudswetten worden geïntegreerd, wat zorgt voor een helder beleid op het gebied van natuurbescherming.
  • Waterbeheer is een ander belangrijk aspect waarbij verschillende waterwetten onder één dak komen. Hierdoor wordt beheersing van waterkwaliteit en -kwantiteit doeltreffender.
  • De ruimtelijke ordening krijgt ook een nieuwe impuls met gestroomlijnde procedures voor stedelijke ontwikkeling en landgebruik.

Veranderingen in de woningwaarde en belastingen

Ontdek hoe de nieuwste veranderingen in de woningwaarde en belastingen in 2024 jouw financiële situatie kunnen beïnvloeden; blijf lezen voor meer inzicht en voorbereiding op wat komen gaat.

Verhoging van de woningwaarde limiet voor de startersvrijstelling

Goed nieuws voor starters op de woningmarkt: vanaf 2024 mogen ze een huis kopen tot €510.000 zonder overdrachtsbelasting te betalen! Dit maakt het makkelijker voor jonge mensen tussen 18 en 35 jaar om een eigen stek te vinden.

De regering hoopt hiermee de toegankelijkheid van woningen te verbeteren en starters een duwtje in de rug te geven.

Bijkomend voordeel is dat dit meer beweging brengt in de markt. Het kopen van je eerste huis wordt een stuk aantrekkelijker zonder die extra kosten. Zo helpt de overheid jonge mensen op weg naar hun droomwoning.

Verder gaan we in op nog een positieve ontwikkeling: de verhoging van de NHG limiet.

Verhoging van de NHG limiet

In 2024 gaat de NHG limiet voor het afsluiten van een hypotheek omhoog. Dit betekent dat je tot €435.000 kunt lenen met de garantie van de Nationale Hypotheek Garantie. Als je extra geld leent voor energiebesparende maatregelen, mag je zelfs tot €461.100 gaan.

Deze stijging helpt kopers om een veilige financiering te krijgen voor een huis dat meer waard is.

De commissie die je betaalt voor een NHG-hypotheek blijft gelijk, ondanks de hogere limiet. Je betaalt nog steeds slechts 0,6% over het bedrag van de hypotheek. Dit maakt het afsluiten van een hypotheek met NHG aantrekkelijk, zeker als je kiest voor een duurzame woning met energiebesparende voorzieningen.

Afschaffing van de jubelton en aanpassingen in de schenkingsvrijstelling

De bekende jubelton verdwijnt per 1 januari 2024. Ouders en andere familieleden kunnen dan niet meer belastingvrij €100.000 schenken voor de aankoop van een woning of het aflossen van een woninghypotheek.

Dit heeft grote gevolgen voor potentiële huizenkopers die op dit soort schenkingen hadden gerekend. Gelukkig blijft er nog een vorm van ondersteuning over. Zo behoudt men de mogelijkheid om een eenmalige verhoogde vrijstelling van €31.813 te gebruiken voor kinderen tussen de 18 en 40 jaar.

Deze regeling helpt bij het financieren van studieschulden of een verbouwing, maar mag ook worden ingezet voor de aankoop van een woning.

Met deze wijzigingen stimuleert de overheid starters op andere manieren hun eerste woning te kopen. De startersvrijstelling, waarbij starters onder bepaalde voorwaarden geen overdrachtsbelasting betalen, wordt namelijk ruimer.

De grens van de woningwaarde om hiervoor in aanmerking te komen stijgt naar €510.000 in 2024. Dit biedt kansen voor starters met oog op duurdere woningen. De volgende stap in het wijzigen van de regelgeving is de verhoging van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG-grens), wat onder meer het kopen van een energiezuinig huis aantrekkelijker maakt.

Verlaging van de huurtoeslag bijdrage

Vanaf 2024 zullen veel huurders een welkome verandering in hun portemonnee merken. De maandelijkse bijdrage voor de huurtoeslag daalt met €34,67. Voor een heel jaar betekent dit een besparing van €416,04.

Deze verandering geeft huurders wat ademruimte en maakt wonen nét iets betaalbaarder.

De aanpassing is niet permanent; vanaf 2025 vindt er een geleidelijke omkering plaats die zich uitstrekt tot 2029. Huurders kunnen dus voorlopig gebruikmaken van deze verlaging, maar moeten rekening houden met de toekomstige aanpassingen.

Hierdoor blijft het belangrijk voor huurders om de ontwikkelingen rondom huursubsidie en bijdrages nauwlettend te volgen. Op naar de volgende verandering: aanpassingen in de leenstandaarden en de betaalbaarheid van woningen.

Aanpassingen in de leenstandaarden en betaalbaarheid van woningen

Met het oog op een dynamische woningmarkt introduceert 2024 belangrijke wijzigingen in de leenstandaarden die huizenkopers moeten kennen, terwijl ook de betaalbaarheid van woningen een boost krijgt door nieuwe maatregelen.

Wijzigingen in de leenstandaarden voor hypothecair krediet

Vanaf 1 januari 2024 zullen de regels voor het krijgen van een hypotheek anders zijn. De nieuwe leenstandaarden houden meer rekening met je huidige financiële situatie. Dit betekent dat als je een studieschuld hebt, de bank kijkt naar wat je nu betaalt, niet naar wat je in totaal nog moet aflossen.

Zo krijg je een eerlijker beeld van hoeveel je kunt lenen.

Voor alleenstaanden is er ook goed nieuws! Zij kunnen straks meer geld lenen voor hun droomhuis dan nu het geval is. Dit komt omdat de maximaal toegestane leensom hoger wordt. Ook past de verhoging van de betaalbaarheidslimiet naar €390.000 bij de stijging van de consumentenprijsindex.

Door deze aanpassingen wordt het makkelijker om een passende hypotheek te vinden en neemt de betaalbaarheid van woningen toe. Deze stappen zijn een belangrijk onderdeel van het plan om de woningmarkt beter toegankelijk te maken.

Verhoging van de betaalbaarheidslimiet voor een woning

Naast de aanpassingen in de leenstandaarden voor hypothecair krediet, is er ook een belangrijke stap gezet om huizenkopers meer ademruimte te geven. De betaalbaarheidslimiet voor een woning gaat namelijk omhoog.

Dit betekent dat huizen met een waarde tot €390.000 nu binnen het bereik van meer kopers vallen. Eerder lag deze grens op €355.000, maar door de stijgende huizenprijzen was een aanpassing noodzakelijk.

Deze verhoging maakt het voor starters en doorstromers makkelijker om een passende woning te vinden in een krappe markt. Het is een directe reactie op de wens om de woningmarkt toegankelijker te maken en bouwprojecten te stimuleren.

Met het oog op de doelstelling van de overheid om tegen 2030 flink wat nieuwe woningen te bouwen, is deze stap een bemoedigend signaal. Hiermee krijgt het realiseren van de ambitieuze woningbouwplannen een extra duwtje in de rug.

Conclusie

In 2024 staan ons tal van vernieuwingen te wachten die invloed hebben op onze leefomgeving en financiën. Burgers en bedrijven krijgen te maken met veranderde regels rondom wonen, bouwen en lenen.

Deze aanpassingen bieden kansen voor starters op de woningmarkt en zorgen voor meer duidelijkheid in de bouwwetgeving. Iedereen doet er goed aan zich nu al voor te bereiden op de komende veranderingen.

Zorg dus dat je op de hoogte blijft en klaar bent voor een nieuw jaar vol mogelijkheden!

 

Blijf op de hoogte

Wil je op hoogte blijven van het laatste nieuws van de Amsterdamse woningmarkt, handige tips en tricks én het nieuwe aanbod? Vul dan je gegevens in.

Neem contact met ons op

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken, neem dan contact met ons op. Wil je graag op de hoogte zijn van het laatste nieuws, stuur ons dan je gegevens!

  • Door gebruik te maken van het contactformulier ga je akkoord met de verwerking van je persoonsgegevens volgens onze privacyverklaring
Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp