fbpx

De premie die moet worden betaald voor het afsluiten van een hypotheek met de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) gaat omlaag. Huizenkopers die een hypotheek met NHG aanvragen, betalen daardoor volgend jaar 0,9 procent over de hoogte van hun hypotheek in plaats van de huidige 1 procent.

De NHG maakt het voor huizenkopers gemakkelijker om een hypotheek af te sluiten, omdat het waarborgfonds WEW de risico’s bij wanbetaling afdekt. Ook hebben kopers met de NHG een rentevoordeel. De Nationale Hypotheek Garantie biedt extra zekerheid bij de aankoop van huizen tot 290.000 euro. Dat was 265.000 euro.

Minister Ollongren stemde in met een lagere en stabielere premie, die niet meer afhankelijk is van schommelingen op de woningmarkt. Deze moet niet te veel omhoog in slechte tijden om toegang tot de woningmarkt niet onnodig af te remmen, maar ook niet te veel omlaag in goede tijden om zo een buffer voor slechtere tijden te kunnen opbouwen.

De Vereniging Eigen Huis (VEH) pleitte eerder al voor verlaging van de premie. Daarbij wees de VEH naar de omvang van de reserves van het fonds in relatie tot de risico’s die een forse verlaging rechtvaardigen.