Akte van levering? Hier vind je de volledige uitleg - Makelaar in Amsterdam

Ik lees akte van levering. Wat is dat? Een complete uitleg.

Akte van levering

Heb je een huis gekocht en kom je de term 'akte van levering' tegen? Dit belangrijke document is onmisbaar bij het officieel worden van jouw nieuwe thuis. In dit blog leggen we uit wat de leveringsakte inhoudt, welke informatie je erin kunt vinden en waarom deze stap in het koopproces zo cruciaal is. Lees verder voor heldere antwoorden!

Samenvatting

  • Een leveringsakte is een must als je een huis koopt. Dit papier maakt je officieel de eigenaar.
  • De notaris maakt de akte met info over het huis, de koper en de verkoper. Daarna teken je bij de notaris.
  • In de akte staan ook de kosten die je bovenop de koopprijs betaalt, zoals overdrachtsbelasting.

Wat is een leveringsakte (akte van levering)?

Een leveringsakte is een verplicht document dat wordt opgesteld door de notaris bij de overdracht van een woning. Het bevat alle juridische details over de eigendomsoverdracht en wordt ook wel transportakte genoemd.

Verplicht document bij overdracht van een woning

Bij het kopen van een huis moet je altijd een leveringsakte hebben. Dat is een papier dat de notaris maakt. Het laat zien dat het huis echt van jou is nu. Zonder deze akte kun je niet zeggen dat het huis van jou is.

De notaris schrijft de leveringsakte en dan ga je naar zijn kantoor om te tekenen. Pas als je getekend hebt, ben je de nieuwe eigenaar. Ook moet de notaris het papier naar het Kadaster sturen.

Dan weet iedereen dat het huis verkocht is en wie de nieuwe eigenaar is.

Ook wel transportakte genoemd

Een ander woord voor leveringsakte is transportakte. Dit juridische document wordt opgesteld door de notaris en is verplicht bij de overdracht van een woning of ander onroerend goed.

Het bevestigt de eigendomsoverdracht van de verkoper naar de koper en bevat belangrijke details, zoals de persoonsgegevens van beide partijen, de inhoud van de koopovereenkomst en specifieke eigendomsgegevens van de woning.

Daarnaast bevat het document details over de kosten koper, NHG grens, hypotheekadvies en andere relevante informatie met betrekking tot de vastgoedtransactie.

Opgesteld door de notaris

De leveringsakte, ook wel transportakte genoemd, wordt opgesteld door de notaris. Deze juridische professional is verantwoordelijk voor het opmaken van dit belangrijke document dat de overdracht van eigendom officieel maakt.

De notaris zorgt ervoor dat alle juiste informatie, inclusief de persoonsgegevens van koper en verkoper, de inhoud van de koopovereenkomst en de eigendomsgegevens van de woning, correct in de akte worden opgenomen.

Daarnaast begeleidt de notaris het proces om ervoor te zorgen dat alle juridische procedures correct worden uitgevoerd.

Wat staat er in de leveringsakte?

De leveringsakte bevat persoonsgegevens van koper en verkoper, de inhoud van de koopovereenkomst en eigendomsgegevens van de woning. Daarnaast dient het als bewijs van overdracht van eigendom en bevat het informatie over de kosten koper (k.k.) in 2023 en de NHG grens in 2024.

Persoonsgegevens van koper en verkoper

In de leveringsakte staan de persoonsgegevens van zowel de koper als de verkoper. Dit omvat hun volledige namen, geboortedata en woonadressen. Deze gegevens zijn essentieel om de identiteit van de betrokken partijen te bevestigen en om hun juridische rechten met betrekking tot de overdracht van eigendom vast te leggen.

Het is belangrijk dat deze gegevens correct worden vermeld in de akte, zodat er geen problemen ontstaan tijdens of na het overdrachtsproces.

Inhoud koopovereenkomst

Na het vastleggen van de persoonsgegevens van de koper en verkoper, richt de inhoud van de koopovereenkomst zich op verschillende aspecten. Zo omvat het document details over de eigendomsoverdracht, bewijs van eigendomsoverdracht en een checklist voor de verhuizing, samen met informatie over kosten koper (k.k.) in 2023 en de NHG-grens voor 2024.

Daarnaast behandelt het ook onderwerpen als zelfstandige en hypotheek, prefab woning en hypotheek, evenals opties voor een second opinion over hypotheekadvies. Al deze elementen vormen cruciale onderdelen van de koopovereenkomst die moeten worden begrepen bij de aankoop van een huis.

Eigendomsgegevens van de woning

Na het vaststellen van de inhoud van de koopovereenkomst, worden de eigendomsgegevens van de woning opgenomen in de leveringsakte. Dit omvat informatie zoals de kavel, het type woning (bijvoorbeeld een appartement, vrijstaand huis, of een nieuwbouwwoning), en eventuele bijzonderheden zoals eigendomsrecht op een boot.

Het is een juridisch document dat de overdracht van eigendom bewijst en alle relevante gegevens bevat die verband houden met de specifieke woning, waaronder eventuele hypotheekdetails en overeenkomsten met betrekking tot het eigendom.

Bewijs van overdracht van eigendom

In de leveringsakte staat het bewijs van de overdracht van eigendom van de woning. Dit is een cruciaal onderdeel van de akte, omdat het aangeeft dat de eigendom nu officieel van de verkoper naar de koper is overgedragen.

Dit bewijs is juridisch bindend en bevestigt dat de koper nu de rechtmatige eigenaar van het onroerend goed is. Het is een essentiële stap in het aankoopproces en biedt zekerheid aan zowel de koper als de verkoper.

Blijf op de hoogte

Wil je op hoogte blijven van het laatste nieuws van de Amsterdamse woningmarkt, handige tips en tricks én het nieuwe aanbod? Vul dan je gegevens in.

Neem contact met ons op

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken, neem dan contact met ons op. Wil je graag op de hoogte zijn van het laatste nieuws, stuur ons dan je gegevens!

  • Door gebruik te maken van het contactformulier ga je akkoord met de verwerking van je persoonsgegevens volgens onze privacyverklaring
Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp