De ouderdomsclausule: Een essentieel onderdeel bij de verkoop van oudere woningen. - Makelaar in Amsterdam

De ouderdomsclausule: Een essentieel onderdeel bij de verkoop van oudere woningen.

Ouderdomsclausule

Wanneer een oudere woning op de markt komt, speelt de ouderdomsclausule een cruciale rol in de koopovereenkomst. Deze clausule belicht dat de koper bewust is van de leeftijd van de woning en de bijbehorende risico's. Het dient ter bescherming van zowel de koper als de verkoper tegen latere geschillen over eventuele gebreken.

De ouderdomsclausule: Een essentieel onderdeel bij de verkoop van oudere woningen.

Wat is de ouderdomsclausule?

Een ouderdomsclausule is een juridische term in de koopovereenkomst voor onroerend goed. Het legt de focus op de leeftijd en de staat van het pand, met als doel de koper te informeren en de verkoper te beschermen tegen latere aansprakelijkheid.

Belangrijke punten van de ouderdomsclausule

De clausule vermeldt de leeftijd van het pand en de staat waarin het wordt verkocht. Er wordt geen garantie gegeven door de verkoper over de staat van het pand, en kopers worden aangemoedigd om een inspectie uit te voeren.

Waarom is de ouderdomsclausule belangrijk?

Deze clausule biedt transparantie en duidelijkheid in de verkoopovereenkomst. Het verdeelt het risico tussen koper en verkoper en stimuleert grondig onderzoek naar het pand. Dit kan leiden tot een eerlijkere prijsvorming.

Voorbeelden van verborgen gebreken

Verborgen gebreken zoals structurele problemen, lekkages, elektrische en problemen met leidingen, asbest, schimmel, en problemen met verwarming- en koelsystemen kunnen aanwezig zijn in oudere woningen.

De ouderdomsclausule is niet standaard

Deze clausule is niet automatisch opgenomen in koopovereenkomsten en moet vaak handmatig toegevoegd worden. Het is belangrijk dat de clausule duidelijk is geformuleerd om juridische geschillen te voorkomen.

Handige constructie

De ouderdomsclausule wordt meestal gebruikt bij huizen die ouder zijn dan 50 jaar. Het is raadzaam om vooraf overleg te plegen met een makelaar over de inhoud van de clausule.

Conclusie

De ouderdomsclausule speelt een sleutelrol in de bescherming van zowel koper als verkoper bij de verkoop van een oudere woning. Het zorgt voor duidelijkheid en vermindert de kans op latere geschillen. Deze clausule vrijwaart de verkoper echter niet om gebreken niet te vermelden. Standaard garandeert de verkoper dat alles in de woning naar behoren werkt en de verkoper de koper alle informatie verschaft.

FAQs

 1. Wat houdt een ouderdomsclausule precies in?
  • Het is een clausule in de koopovereenkomst die de leeftijd en staat van het pand vermeldt en risico’s afdekt.
 2. Is de ouderdomsclausule verplicht?
  • Nee, het is geen standaardonderdeel en moet vaak handmatig worden toegevoegd.
 3. Wat zijn voorbeelden van verborgen gebreken in oudere woningen?
  • Structurele problemen, lekkages, elektrische en loodgieterijproblemen, enzovoort.
 4. Waarom is een ouderdomsclausule belangrijk?
  • Het biedt bescherming en duidelijkheid voor zowel koper als verkoper.
 5. Wanneer wordt een ouderdomsclausule meestal gebruikt?
  • Bij woningen die ouder zijn dan 50 jaar.

Blijf op de hoogte

Wil je op hoogte blijven van het laatste nieuws van de Amsterdamse woningmarkt, handige tips en tricks én het nieuwe aanbod? Vul dan je gegevens in.

Neem contact met ons op

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken, neem dan contact met ons op. Wil je graag op de hoogte zijn van het laatste nieuws, stuur ons dan je gegevens!

 • Door gebruik te maken van het contactformulier ga je akkoord met de verwerking van je persoonsgegevens volgens onze privacyverklaring
Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp